Historia

Kun suutari  Johann Adam Birkenstock perusti vuonna 1774 saksalaiseen kotikyläänsä pienen suutarinliikkeen, jossa valmistettiin korkealuokkaisia jalkineita, hän ei voinut kuvitellakaan kuinka tunnetuksi tavaramerkiksi aidot Birkenstock kengät ja sandaalit tulisivat. Samassa suvussa kulkenut tieto-taito takaa laadun säilymisen vuodesta toiseen.  Nykyään Birkenstock on yksi Euroopan suurimmista kenkätehtaista; kenkiä viedään Saksasta yli 100 maahan ja niitä valmistetaan vuosittain toistakymmentä miljoonaa paria! Menestyksen salaisuutena on paras pohjan muotoilu ja parhaat mahdolliset raaka-aineet yhdistettynä länsi-saksalaiseen huippuosaamiseen.

Vuonna 1975 perustettu Suomen Birkenstock Oy on tehtaan maahantuoja, jonka toimipaikkana on  Helsinki. Birkenstockin jälleenmyyjiä on Suomessa noin 400, ja Birkenstockin aktiiviset edustajat kiertävät myös isommilla työpaikoilla esittelemässä jalkineita.


Tietoa tuotteista

1) Birkenstock jalkineiden anatominen muotoilu

Aito Birkenstock jalkine on luonnonkorkista erinomaisesti muotoiltu -oikea ortopedinen sisäpohja tukee jalkaa parhaalla mahdollisella tavalla, mutta antaa kuitenkin jalalle vapauden tunteen.
                                        
 


1. Varpaasi ovat turvallisesti korkkisen suojavallin sisällä.

2. Varpaiden tartuntapinta, josta varpaat saavat kävellessä hyvän otteen. Kävely on mukavampaa ja saat samalla varvasjumppaa.

3. Poikittaisholvin tuki (metatarsal) on lähes keskellä jalkaa, heti päkiän takana. Tehokas poikittaisholvin tuki kohottaa laskeutuneen jalkaterän normaaliin asentoon. Poikittaisholvin tuki on erinomainen kaikille seisomatyössä oleville -se ehkäisee tehokkaasti jalkaa väsymästä! Mikäli sinulla on iän myötä jalan pituus kasvanut numerolla tai kahdella, on syynä yleensä juuri poikittaisholvin laskeuma. Birkenstockin poikittaisholvituki auttaa jalkojasi jaksamaan huomattavasti  paremmin - sen erinomaisen vaikutuksen huomaat myös polvissa ja selässä. Hoitamattomana poikittaisholvin laskeuma aiheuttaa liiallisen paineen päkiän seudulla - seurauksena on usein päkiäkovettumia sekä se, että jalat väsyvät ja kipeytyvät. Myöhemmässä vaiheessa useilla ilmenee varvaskipuja - pahimmassa tapauksessa seurauksena on vaivaisenluu sekä vasaravarpaat.

4. Pitkittäisholvin tuki antaa erinomaisen tuennan jalan sisäreunassa sijaitsevalle holvikaarelle. Pitkittäisholvin laskeutuminen (ns. lättäjalka, ylipronaatio) aiheuttaa kipu- rasitus- ja väsymysoireita jalan, koko alaraajan ja myös selän alueella. Ominaista tällaiselle maksimaalisesti pronatoituneelle jalalle on myös nilkkojen kääntyminen sisäänpäin. Myös jalan iskunvaimennuskapasiteetti vähenee. Birkenstockin jalkineiden pitkittäisholvin tuki kohottaa lättäjalkaa ja pitää kävellessä nilkat suorassa.

5. Syvä kantakuppi pitää jalan hyvin paikoillaan ilman takaremmiäkin. Kantaa kiertävä parin sentin korkkinen reuna ei päästä jalkaa lipsumaan. Huom! Aito Birkenstock on hyväksytty työkengäksi ilman takaremmiä!

6. Ulkosyrän tasapainottaja pitää kantapään oikeassa asennossa lattiapintaa kohti. Estää jalkaa kallistumasta ulospäin.


2) Kaksi lestin leveyttä

Birkenstock jalkineita valmistetaan kahta eri lestin leveyttä: kapeaa ja leveää. On tärkeää, että jalka mahtuu kunnolla jalkineeseen siten, että jalka lepää hyvin lestin päällä, jolloin kenkä ei hankaa. Näin jalan lihakset pääsevät työskentelemään parhaiten, eikä jalka ole ikävästi puristuksissa. Yleensä naisen jalalle sopii kapea lesti ja miehelle leveä lesti.Oikean koon valinta


Birkenstockin jalkineiden ja tukipohjallisten kokomitoitus on suhteellisen reilu, joten oikean koon  voit varmistaa mittaamalla jalkasi.

- Mene paperin päälle seisomaan ja pyydä kaveria piirtämään jalkasi ääriviivat
- Ota pituusmitta piirretyn jalan kuvasta isovarpaan kärjestä kantapäähän
- Vertaa saamaasi mittaa taulukon kokomerkintään.
- Birkenstockin jalkineista useita malleja on saatavilla kapealla tai leveällä lestillä.

Yleissääntö: Normaalijalkaiselle naiselle sopii kapea lesti, miehelle leveä

Mittataulukko
Lue esim. jos jalan koko on 245 mm, on silloin sopiva jalkineen koko 39. Huomioi käyntivara!


  Materiaalit

Birkenstock valmistaa tuotteensa ympäristöystävällisin menetelmin parhaista luonnon raaka-aineista!


Sisäpohja (1): Aitoa nubuk nahkaa (osassa malleista mikrokuitua)
Välipohja (2 ja 4) : kaksi juuttikerrosta, joiden välissä (3) luonnonkorkki-lateksiseos. Tämä yhdistelmä mahdollistaa pohjan joustavuuden myötäillen jalan luonnollista liikettä, vaimentaa tärähdystä ja eristää lämpöä.

Birko-Flor®: Nahan veroinen Birkenstockin kehittämä materiaali. Ihoystävällinen ja kestävä materiaali, helppo puhdistaa.

Birko-felt: Birkenstockin kehittämä huopa, joka on kestävä sekoitus villaa ja synteettistä huopakuitua.

Microkuitu: Nubuk nahan näköinen materiaali, joka on kestävä, helppo puhdistaa (voidaan pestä 30° C) eikä päästä väriä. 100 %  hengittävä materiaali on ihoystävällinen ja mukava käyttää. Sopii kromiallergisille. Käytetään pohjallismateriaalina mm. osassa Tatami ja Footprinst sarjan tuotteissa.

Pintanahka: Birkenstock käyttää ainoastaan korkealaatuista 2,8 - 3 mm paksua nahkaa, jota ei ole halkaistu, joten se säilyttää luonnolliset ominaisuutensa ja kestää hyvin käyttöä.

PU: Polyuretaani. Kestävä, joustava, kevyt ja iskua vaimentava materiaali. Pitävä myös liukkaalla lattialla. Käytetään kulutuspohjamateriaalina mm. osassa Tatami ja Footprinst sarjan tuotteissa.

EVA: Etyylivinyyliasetaatti. Kestävä, joustava, kevyt ja iskua vaimentava materiaali. Käytetään kulutuspohjamateriaalina mm. Classic, Papillio, AlPro, ja Tatami sarjan tuotteissa.

Kumi kulutuspohja: Joustava, kestävä ja iskua vaimentava, pitää liukkaalla. Käytetään osassa Tatami and Footprints sarjan tuotteissa.

ESD: Electro Static Discharge. Antistaattinen pohja, ei johda sähköä.

TPU: Thermoplastinen Polyuretaani. Uusi kevyt ja kestävä materiaalIrrotettavat tukipohjalliset

Kaikissa Birkenstockin kävelykengissä ja useissa sandaaleissa on irrotettava tukipohjallinen. Pohjallisen muotoilut on valmistettu luonnonkorkki-lateksiseoksesta, kuten sandaaleissakin. Pohjallisten sisäpohja on nahkaa tai mikrokuitua. Irrotettavat pohjalliset voi tuulettaa ja puhdistaa sekä uusia tilaamalla Birkenstockilta uudet vastaavat pohjalliset. Jalkineisiin voidaan myös vaihtaa omat teetetyt tukipohjalliset.


Käyttö-ohjeet:

Remmien kireys:
Birkenstock sandaalien remmit ovat sopivalla kireydellä, kun sormi mahtuu vielä remmin ja jalan väliin - tämä koskee myös nilkkaremmiä. Tällöin jalka pysyy kävellessä koko ajan oikeassa kohdassa pohjan muotoiluun nähden. Älä siis kiristä remmejä liian tiukalle, vaan anna jalkojesi nauttia erinomaisesta Birkenstock muotoilusta.

Käyttöönotto:
Jos jalkasi eivät ole vielä tottuneet voimakkaasti muotoiluihin terveysjalkineisiin, niin pidä ensimmäisen viikon aikana sandaaleita jalassasi vain pari tuntia päivässä. Näin jalkasi tottuvat vähitellen oikeaan, terveelliseen asentoon ja jatkossa voit käyttää aitoja Birkenstockeja koko ajan.

Hoito-ohjeet:

Korkkipohjan hoito: Aito Birkenstock pohja on muotoiltu ensiluokkaisesta luonnonkorkkirouheesta, johon on sideaineeksi lisätty luonnon lateksia. Se on ihanteellinen kengän pohjamateriaali - se vaimentaa tehokkaasti jalkaan kävellessä kohdistuvia iskuja ja se on kevyt, kimmoisa sekä hyvin muotonsa pitävä. Korkkireuna on murtumisen ehkäisemiseksi suojattu pinnoiteaineella. Huomioi kuitenkin, että jos korkkireuna joutuu toistuvasti vääränlaisen mekaanisen hankauksen kohteeksi, niin se saattaa kuluttaa suojapinnoitteen pois. Älä siis ota kenkää jalastasi niin, että potkaiset toisen sandaalin kärjellä toisen kantapäähän. Työntäessäsi kenkää jalkaan älä astu korkkireunalle, vaan työnnä jalka heti perille asti.

Tarkista säännöllisesti, että pohjan luonnonkorkkia suojaava reunapinnoite on paikoillaan kengän reunassa. Jos pinnoite on kulunut, eikä kiillä, niin pinnoita se uudelleen. Pinnoitukseen voit käyttää "Birkenstock cork life" -pinnoiteainetta, joka kuivuu 15 minuutissa. Myös esim. Bostik A3 kontaktiliima tai muukin elastiseksi kuivuva liima käy -anna niiden kuivua pari päivää. Pinnoita samalla kertaa aina molempien kenkien kaikki korkkireunat tasaisella ohuella kerrroksella. Mikäli sandaaleja käytetään vaikka suojaavaa pinnoitetta ei enää ole, saattaa korkkireuna murentua.

Huomioi!
Birkenstock sandaalien kulutuspohja on tehty joustavasta ja kestävästä PU-muovista. Huomioi kuitenkin, että se ei kestä yli 40 asteen kuumuutta. Tämän ylittävässä lämpötilassa saattaa kulutuspohja kutistua ja kengät mennä pilalle. Älä siis jätä kenkiä suoraan auringon paisteeseen, lämpöpatterin lähelle, kuumaan autoon, avotulen lähelle tai muuhun paikkaan missä lämpötila saattaa nousta korkeaksi. Normaalikäytössä voit käyttää sandaaleja huoletta myös etelän lämpimillä lomamatkoilla!

Huomioi, että nahka- nubuk- ja mokkapinnat saattavat päästää käytössä väriä.

Jalkineiden puhdistus:


Birko-flor  remmimateriaali: Pyyhi remmit säännöllisesti kostealla pyyhkeellä.
Nahka: Nahan puhtaana ja kuivana pitäminen ovat  ensisijaisen tärkeitä. Pyyhi pintanahka puhtaaksi pölystä ja kurasta säännöllisesti kenkäharjalla tai kostealla liinalla. Kosteussuojaksi pintanahalle sopii kenkävoide tai nahkarasva. Hoitoaineet levitetään ehdottomasti kuivalle ja puhtaalle pinnalle pyörivin liikkein sienellä tai pehmeällä harjalla. Kun hoitoaine on kuivunut (n. 20 minuuttia) pinta kiillotetaan pehmeällä liinalla.
Nubukki ja mokkanahka: Suihkuta pinta nahansuojasuihkeella säännöllisin väliajoin. Suojasuihke ei vaikuta nahan hengittävyyteen, mutta hylkii kosteutta ja likaa. Käsittely kannattaa tehdä heti uutena. Harjaa pinta puhtaaksi mokkasienellä tai nubukki- tai mokkaharjalla. Anna märkien tahrojen kuivua ja harjaa ne sitten pois.

Pesu:

Aidot Birkenstock -sandaalit voit myös pestä: käsinpesu max 30 asteisessa vedessä nopeasti hienopesuainetta  ja harjaa käyttäen. Älä liota, älä laita pesukoneeseen eikä kuivuriin. Kuivaa kengät huoneenlämmössä - ei suoraan auringon paisteesessa tai lämpöpatterin lähellä. Huomioi, että nahkaisten pintojen väri saattaa pesussa muuttua.